Życie z dietą bezglutenową

Zdrowy styl życia i dbałość o dietę to w dzisiejszych czasach często spotykane zjawiska. Wielu z nas wychodzi z założenia, że jesteśmy tym, co jemy. Dodatkowo szybki tryb życia i presja nie pomagają zachować nam równowagi i dobrego zdrowia. Dlatego czasem musimy otoczyć siebie samych opieką i zadbać o swoich bliskich.

Cienie i blaski diety bezglutenowej

dieta bezglutenowaRaz na jakiś czas w branży żywieniowej pojawiają się pewne mody. By już czas oleju z czarnuszki, miąższu z aloesu, witaminy C i wielu innych medykamentów. A także przechodziliśmy jako społeczeństwo etap diety wegetariańskiej, bezmlecznej i bezglutenowej. I o ile trzymanie się owych pomysłów nie zawsze dobrze nam robi, o tyle bywają realne schorzenia, które wymuszają na nas przestrzegania pewnych zasad żywienia. Najczęściej spotykanym problemem jest nietolerancja glutenu – albo w formie celiakii, albo w formie alergii na gluten. Obie te przypadłości mówią jednak, że dieta bezglutenowa jest niezbędna w naszym życiu. Gluten szkodzi bowiem naszym jelitom w mierzalny w badaniach medycznych sposób. Dieta bezglutenowa nie należy do prostych. Wymaga ograniczenia produktów, które w Polsce są bardzo popularne – jak pieczywo i makarony pszenne, żytnie i wiele innych rodzajów zbóż, wiele odmian kasz, niemal wszystkie półprodukty, które zwykle zawierają domieszki substancji pochodzenia zbożowego. Nawet większość przypraw grozi zanieczyszczeniem glutenem. Dieta jest więc dość kosztowna, bo wymaga zakupu specjalnie znakowanych, bezpiecznych produktów. Bywa jednak niezbędna.

Kiedy rzeczywiste schorzenie predysponuje nas do trzymania się diety bezglutenowej jest zrozumiałe, że musimy się temu poddać, zainwestować w tę dietę i być wobec siebie wymagającymi. Stosowanie tak restrykcyjnej formy odżywiania bez wyraźnych wskazań medycznych nie jest zbyt rozsądnym postępowaniem.