Smaczne masło migdałowe

Myśląc o maśle, większość z nas wyobraża sobie tradycyjną kostkę masła, która jest zrobiona ze śmietany z krowiego mleka. Jednak taka nazwa obejmuje także szereg innych produktów, niekoniecznie jadalnych, jak na przykład masło do ciała.

Czy masło z migdałów jest zdrowe?

masło migdałowe - cena opakowaniaZdrowa dieta powinna być dobrze zbilansowana, dzięki czemu nasz organizm otrzymuje wszelkie niezbędne witaminy i minerały. Śniadania, obiady i kolacje, powinny stanowić pełnowartościowe dania, natomiast podwieczorki i drugie śniadania mogą stanowić przekąski. Bardzo dobre są orzechy, które są skarbnicą cennych składników, ale też są kaloryczne, zatem zaspokoją każdy głód. Poza orzechami, równie cenne są migdały, zatem warto je włączyć do codziennej diety. Można je spożywać w całości na surowo lub jako masło migdałowe – cena opakowania dwustupięćdziesięciomililitrowego, to około czterdzieści – pięćdziesiąt złotych. Możemy je kupić niemalże w każdym, większym sklepie spożywczym albo w sklepach ze zdrową żywnością. Jest ono tak samo wartościowe jak całe migdały, gdyż są one jedynie zmielone na gładką masę. W sklepach dostaniemy masła migdałowe w pełni naturalne, bez żadnych dodatków oraz takie, do których producenci dodają liczne wypełniacze takie jak cukier, sól czy olej palmowy. Zdecydowanie lepiej unikać tych drugich, gdyż nie należą do zdrowej żywności. Masło migdałowe idealnie się sprawdza jako dodatek do owsianki, ciastek czy nawet do zup warzywnych takich jak zupa dyniowa. Jest ono bardzo pożywne i też kaloryczne.

Bez wątpienia orzechy czy migdały są bardzo zdrowe, ale też mają sporo kalorii, gdyż w stu gramach znajduje się aż około pięciuset kalorii. Wbrew pozorom, to ich zaleta, ponieważ nie trzeba ich sporo spożywać, aby zaspokoić głód. Wystarczy kilka łyżek masła, aby przyjąć odpowiednią dawkę kalorii.