Pyszne pierogi z pieca

Smak pierogów naszym rodakom jest doskonale znany, gdyż jest to jedna z naszym tradycyjnych potraw. Są to produkty wykonane z ciasta, a w środku mają pyszny farsz. Przeważnie są gotowane we wrzątku i podawane na ciepło.

Przygotowanie pierogów z pieca

pierogi z pieca poznańMyśląc o pierogach, większość z nas myśli o ruskich, lub z mięsem, które można zjeść bezpośrednio po ugotowaniu, lub podsmażyć. Jednak to nie jedyne rodzaje pierogów, ponieważ można je piec, smażyć, lub nawet grillować. Jeżeli chcemy spróbować pierogi z pieca Poznań jest jednym z niewielu miejsc, gdzie je kupimy. Wyglądają jak klasyczny pieróg, ale nieco większy i mają spieczoną skórkę. Ciasto jest inne niż to jakie przygotowujemy do pierogów, które się gotuje w wodzie, ponieważ jego podstawą są drożdże zapewniające wzrost ciasta podczas obróbki termicznej. Ręcznie przygotowane ciasto, jest rozwałkowywane na grubość około trzech – czterech centymetrów, a następnie są z niego wycinane duże koła o średnicy około dwunastu – trzynastu centymetrów. Na ich środek nakładany jest wybrany farsz, a brzegi krążka są smarowane jajkiem. Następnie składany jest na pół i wykonywane są charakterystyczne falbanki na brzegach. Tak przygotowany pieróg jest ponownie smarowany jajkiem i trafia do pieca na kilkanaście minut. Bywa, że na wierzchu pierogi są posypywane przyprawami, aby łatwo można było rozpoznać z czym są w środku. Mało kto samodzielnie wykonuje takie pierogi, ale za to bardzo często są zamawiane w restauracjach na miejscu i z dowozem.

Wykonanie idealnego ciasta na pierogi z pieca nie jest proste, bo trzeba w odpowiednim momencie zatrzymać wzrost ciasta. Ich smak znacznie odbiega od klasycznych pierogów, ale jest za to bardzo oryginalny i wielu smakoszy tejże potrawy, ceni je właśnie za to.