Czym charakteryzują się prawdziwe winiarki?

Zakup winiarki na pozór zdaję się być bardzo prosty. Ot, specjalna, dedykowana lodówka do przechowywania win. W rzeczywistości, nic bardziej mylnego. Lodówka do wina powinna posiadać szereg cech aby wywiązywać się ze swojej roli.

Temperatura w chłodziarce to podstawa

chłodziarka na winoNajważniejszym kryterium wydaje się być regulacja i utrzymywanie stałej temperatury. Chłodziarka na wino powinna być w stanie utrzymywać temperaturę około 12 stopni Celsjusza, gdyż zapewnia to najlepsze warunki do dojrzewania wina. Niewielkie wahania temperatur są dozwolone, natomiast jeśli są one częste oraz wyższe niż dwa stopnie mogą prowadzić do zaburzenia procesu dojrzewania oraz zepsuć kreujący się smak oraz bukiet wina. Zmienność temperatur prowadzi również do skrócenia żywotności wina. Bardzo ważną rzeczą jest również utrzymywanie stałej wilgotności, między 50% a 75%. Gdy wilgotność będzie za mała, doprowadzi to do wyschnięcia korka oraz stworzy ryzyko szybszego utlenienia wina. Jeśli zaś wilgotność osiągnie za wysoką wartość, może to doprowadzić do uszkodzenia etykiety. Kluczową kwestią w kwestii wytworzenia oraz zachowania odpowiedniego bukietu wina jest filtr powietrza z aktywnego węgla. Chłodziarki stworzone do przechowywania dojrzewających win musza być w takowy wyposażony, gdyż zapobiega to przenikaniu zapachów z butelki, eliminuje inne niepożądane zapachy oraz reguluje wilgotność.

To tylko trzy podstawowe kryteria, na które należy zwrócić uwagę jeśli chodzi o wybór dobrej chłodziarki do wina. Oprócz nich warto również pamiętać o tym, że winiarka powinna zapewniać kompletną ciemnię wewnątrz lub (w przypadku winiarek ze szklanymi drzwiami) być wyposażona w specjalne szkło odbijające promienie UV. Dobra winiarka powinna cechować się również cichą i bez wibracyjną pracą, ponieważ nawet drobne wibracje są w stanie nieodwracalnie uszkodzić starsze wina.